May
Ferida oberta

 

Us presentem un recull de cites que ens han acompanyat durant la preparació, el rodatge i la postproducció del documental, sense menystenir moltes altres lectures: la realitat és complexa. Algunes d’aquelles cites varen quedar incloses en el discurs fílmic.

 

CITES INSERTADES AL DOCUMENTAL

“Els fets són els fets, però la realitat és la percepció que en tenim.”

ALBERT EINSTEIN citat per Ramon Folch La quimera del créixer, Barcelona 2011

 

 

“Algunos se han discutido más o menos acaloradamente, otros han eludido el asunto. La mayoría ha asumido la discrepancia y ha ido tirando, evitando hacerse daño. De lo contrario, no sería posible vivir.”

FRANCESC MARC-ÁLVARO, “Divididos só, fracturados no”, La Vanguardia, 29-XI-2018

 

 

“Tenemos heridas en la piel y desgarros en la ropa. No nos queda mбs que ponernos manos a la obra y remendar lo que tenemos antes de plantearnos nuevos retos. Tomemos un poco de aire para poder ayudar mejor a los demás.” 

NÚRIA ICETA, “Respirar” EL PERIÓDICO, 25-III-2018

 

 

“A finals del mes d’octubre de 2017 el Canal Salut (Generalitat de Catalunya) va emetre un vídeo per als professionals amb recomanacions per a prevenir els efectes sobre la salut mental de la població general donada la situació ’’estrès sociopolític.”

Aquest comunicat fou posteriorment eliminat.

CANAL SALUT, Generalitat Catalunya, X-2017

 

 

“Creu que la societat catalana està fracturada?

No. És una societat que debat apassionadament, com qualsevol societat mediterrània.” 

QUIM TORRA, “No acceptarem sentències d’escarment per l’1-O, com si res”, La Vanguardia, 5-VIII-2018

 

 

“Priorizar tus ensoñaciones sobre lo real puede ser una obsesión dañina.”

JOSEP MARIA BRICALL, “Pelear con España es un suicidio, me dijo Tarradellas”, La Vanguardia, 3-V-2019

 

 

“Està demostrat que la República no naixerà si no és per la gent. No es resoldrà amb una carta entre Palau de la Moncloa i Palau de la Generalitat. Necessitarem, pel cap baix, paralitzar el país una setmana: mínim 1 milió de persones. I oposar resistència passiva al que vingui, siguin Policia Nacional o Guàrdia Civil. O tanquetes. I evidentment, amb la Llei de Transitorietat, els Mossos, al costat.

200.000 persones envoltant el Palau de la Generalitat

300.000 persones a l’Aeroport del Prat bloquejant accessos

20.000 persones al Port de Barcelona bloquejant duanes

10.000 persones al Port de Tarragona

10.000 persones a l’AP7

frontera amb el País Valencià

10.000 persones tallant l’A7 a La Jonquera

10.000 persones a la frontera amb Andorra

50.000 persones a les carreteres secundàries.

10.000 persones davant de TV3 i CatRadio.

5.000 persones a la Torre de Collserola.

10.000 persones al Centre de Telecomunicacions de la Generalitat

5.000 persones a l’aeroport de Girona

5.000 persones a l’aeroport de Reus

5.000 persones a l’aeroport d’Alguaire

200.000 persones davant ajuntaments i institucions públiques repartits pel territori

200.000 persones tallant accessos a Barcelona

I els que puguin enganxats a les xarxes socials per fer-ho córrer. Comenceu-vos a apuntar on us toca. Igual que fèieu amb els trams de les Diades successives.”

WASAP NO SIGNAT, 13-X-2018

 

 

“Los catalanes tenemos el vicio de no perder oportunidad de demostrar que la herida supura.”

JOSEP RAMONEDA, “Heridas narcisistas”, El País, 23-I-2001

 

 

“Todavía no sabemos lo que puede llegar a ocurrir, pero si ocurre lo peor, la culpa será de muchos, un fracaso colectivo sin precedentes. Antes de que sea tarde, alguien debería asumir con coraje y con claridad la ineludible necesidad de refundar nuestra democracia.”

ALMUDENA GRANDES, “Intemperie”, El País, 9-X-2017

 

 

 

Joan Manuel Tresserras

 

 

 

CITES D’ACOMPANYAMENT (per ordre d’aparició)

“Quienes se oponen a la independencia han definido a sus adversarios como paniaguados, racistas y miserables. Los secesionistas los han retratado como traidores, colonos, franquistas y botiflers.”

EDUARDO SUÁREZ, “La gran zanja: Cataluña, España y nuestra mente tribal”, Letras Libres,  8-I-2018 

 

 

“Sembla que està prou demostrat que l’independentisme màgic funciona. I no es tracta, com sovint afirmen els partits constitucionalistes, d’una patologia pròpia dels ‘indepes’. Passa arreu del món: els votants, cada vegada més, es guien per les emocions i no per la raó. Ho va explicar molt bé George Lakoff al llibre ‘No pensis en un elefant’. Lakoff és un semiòleg afí al Partit Demòcrata que ha analitzat les claus de l’èxit electoral del Partit Republicà. La seva conclusió és que, mentre l’esquerra sempre basa els seus arguments en la raó, les dades i els fets, la dreta apel·la als sentiments i a l’emoció. Funciona als Estats Units, i també a l’Estat espanyol i a Catalunya!”

ROGER PALÀ, “Està demostrat: l’independentisme màgic funciona (i seguirà funcionant)” EL CRÍTIC, 5-III-2018

 

 

“Desde luego, cualquier herida puede curarse. Para ello hay que reconocer que se ha producido la lesión. Inmediatamente, atreverse a mirar la sangre que sigue brotando. Y echar mano de buenos profesionales, si es necesario. Después hay que hacer la cura y sanear bien el desgarro e iniciar el diálogo buscando acuerdos y cediendo. Será imprescindible solidarizarse por ambas partes de los golpes producidos y poner todos los medios, hasta los imposibles, para que el agravio no tenga ninguna posibilidad de aparecer más. Reconozcamos las cosas como son.”

JULIÁN ARROYO POMEDA “Diálogo para curar la herida catalana”, EL PERIÓDICO, 6-III-2018

 

 

“De entre lo mucho que nos han robado –la bandera, la Diada, la televisión pública, la seguridad jurídica, el consenso básico sobre la democracia, la cohesión interna, la pertenencia emocional a España…–, la inicial apropiación de la palabra ha sido el medio que les ha permitido perpetrar el resto del latrocinio. Para el diálogo y la reconciliación tan necesaria hace falta un consenso previo no sólo sobre el sentido de las palabras, sino sobre su simple significación semántica. Cuando dicen «esto va de democracia», habría que debatir primero lo que queda comprendido para unos y otros en la unidad lingüística democracia.”

JORDI GARCIA-PETIT, “Ladrones de palabras”, CRÓNICA GLOBAL, 2-IV-2018

 

 

“Los hechos delictivos de odio y discriminación por orientación política crecieron un 111,1% en 2017 en Cataluña. Mientras en 2016 se registraron 72 casos, en 2017 hubo 152, según han informado los Mossos d’Esquadra en un comunicado.”

REDACCIÓN, “Aumentan más del 100% los delitos de odio por orientación política en Cataluña”, CRÓNICA GLOBAL, 6-IV-2018

 

 

“Si se les deixa soltes aquestes dues Catalunyes no s’entendran mai. Les divergències aniran en augment i no trobaran cap punt en comú. Els seus emblemes més conspicus ho diuen tot sobre l’accelerat allunyament en què es troben. Són la República inexistent i la Tabàrnia inventada, actors d’un teatre amb tanta impostació tràgica com ironia malhumorada, en què ningú creu en l’autenticitat del plor ni en la frescor del riure i tot és aspre i divisiu, fruits postmoderns i digitals d’un guerracivilisme que ja s’ha instal·lat en moltes mentalitats.”

LLUÍS BASSETS, “La tercera Catalunya”, EL PAÍS, 8-IV-2018

 

 

“El cos està dividit —»com a mínim»— al 50%, entre independentistes i «unionistes», «igual que la societat catalana», coincideixen a afirmar mossos de diferent rang, província i ideologia entrevistats per a aquest reportatge. Però l’interessant, segons el que han relatat, és que «se segueix vivint millor» dins del cos sent independentista: «Són més lliures els que quan es treuen l’uniforme es posen el llacet groc», expliquen; «Els que no són secessionistes prefereixen callar per evitar embolics»; «El que és independentista pot dir-ho als quatre vents, però el que no…». Són el tipus de frases recollides en una succinta mostra de veus, que inclou representants o portaveus dels quatre sindicats del cos.”

PATRICIA ORTEGA DOLZ, “Els Mossos, en un moment difícil”, EL PAÍS, 9-IV-2018

 

 

“Y lo peor es que nadie tiene un plan. Metidos en la centrifugadora de la reacción, del rechazo, de la hipérbole de los errores/fallos/fracasos del otro, ni hay un proyecto de España obstinado en rasgar la negrura que nos envuelve, ni hay una posibilidad real de conseguir, al menos a corto plazo, la independencia de Catalunya. Solo unos tribunales con alma de salvadores de la patria y unos CDR con ánimo revolucionario tienen claro su papel. Ambos convertidos en vasos comunicantes de la discordia. A mayor exceso judicial, más y más personas se sienten legitimadas para dar una patada al tablero. La herida del 1-0 ha lastimado a cientos de miles de catalanes.”

EMMA RIVEROLA, “Al rescate”, EL PERIÓDICO, 11-IV-2018

 

 

“En esta línea, el lazo amarillo, que muchas personas lucen con verdadera convicción, es una muestra más de la carga emocional tan divisiva en la que nos han situado determinados líderes procesistas. No hay presos políticos y no luchan por la democracia, sino por seguir tensionando a la sociedad catalana, ahora a través de las emociones, pese a que como ellos mismos han reconocido no se dan las condiciones para conseguir la independencia. Se trata de hacer que la noria en la que estamos todos subidos siga girando.”

ARGELIA QUERALT, “La noria catalana”, EL PERIÓDICO, 15-IV-2018

 

 

“La división social es lo suficientemente profunda como para que se pueda hacer un diagnóstico pesimista. Ya hace tiempo que Lluís Foix dice que estamos viviendo una guerra civil. Una guerra civil fría, pero guerra civil al fin y al cabo. Y esto puede tardar mucho tiempo en resolverse. Toda la gente que vivió el 1 de octubre en los colegios electorales lo hizo de forma muy tensa, dramática. Para ellos, no era ningún juego y de ello se tiene que ser consciente. El paso del tiempo ayuda pero se necesitan iniciativas políticas que ahora no se ven.”

JOAN BOTELLA entrevistado per Siscu Baiges, “En los años noventa, Jordi Pujol se puso a trabajar para producir lo que está ocurriendo hoy en Cataluña», CATALUNYA PLURAL, 16-IV-2018

 

 

“Una part de catalans volen un país independent, cosa legítima, però actuen com si fossin els amos del país. Al principi pensava que els que no opinàvem com ells ens havíem tornat «transparents» per al govern de Catalunya, mai es parlava de nosaltres, només deien que hi havia dos milions de catalans que votaven independentista i que se’ls havia d’escoltar des de Madrid però no deien que som més de dos milions que no som independentistes i que el govern de Catalunya no ens escolta ni tan sols sembla que ens vegi. I quan el procés ha anat avançant cada cop m’he sentit més menyspreat en el meu propi país.”

FRANCESC ESTEVA, “Catalunya i l’exili interior”, DIARI DE GIRONA, 11-V-2018

 

 

“A tal punto ha llegado entre nosotros la instrumentalización interesada del lenguaje que en cierta ocasión me permití en público la pequeña broma de constatar lo absurdo que resulta que en Cataluña haya personas que afirmen que “España nos roba”, mientras que en las secciones meteorológicas de la televisión pública catalana se informa de que “llueve sobre el Estado español”, cuando, en todo caso, lo lógico sería formularlo a la inversa y decir que “el Estado español nos roba” y que “llueve sobre España”.”

MANUEL CRUZ entrevistado por Manel Manchón, «Hay que tener pasión por la razón, no por las consignas” CRÓNICA GLOBAL, 13-V-2018

 

 

“Fa setmanes que recorro la península Ibèrica, de nord a sud i d’est a oest, per contrastar si el procés ha trencat famílies i ha distanciat amics. I encara que n’he trobat alguns casos, tot i que acumulaven raons prèvies d’un altre tipus per a la situació de tensió, la veritat és que el seny s’imposa a la intransigència. I, de fet, es decreta el silenci del grup abans de permetre que aquest gran disbarat ho arrasi tot.”

JOSEP CUNÍ, “No s’estigui de citar Churchill”, EL PAÍS, 26-VII-2018

 

 

“Fa 10 mesos, pocs dies després de l’1-O, explicava aquí tres històries amb protagonistes de carn i ossos i un denominador comú. Eren testimonis de relacions afectives alterades, sacsejades o fins i tot trencades per la fractura social catalana. Aquestes tres históries no tenien cap valor estadístic, però despullaven  l’esquerda que el procés ha obert en la pell de la societat. Des d’aleshores, he rebut notícia de bastantes més relacions personals desvalorades per la mateixa causa. I solen mostrar una particularitat cridanera. Els qui s’adonen que el conflicte els ha afectat o els estа afectant en el terreny personal o social són gairebé invariablement la part no independentista de la relació.”

LUIS MAURI, “Coses que ja s’han trencat a Catalunya (2)”, EL PERIÓDICO, 1-VIII-2018

 

 

“Treure llaços grocs, com posar-los, empastifar de groc, com fer-ho de vermell, penjar i despenjar banderes, siguin estelades i espanyoles o a l’inrevés, forma part dels rituals i rutines bèl·liques pròpies dels guerrers de les tribus, que els ciutadans civilitzats s’han d’abstenir de practicar. Tots reivindiquen la llibertat d’expressió, certament, i amb raó: però diguem ben alt i ben clar quins són els sentiments de ressentiment, odi i menyspreu que volen expressar. Tenen dret a expressar-se, però els altres ciutadans tenim el dret i l’obligació de blasmar la seva irresponsabilitat, la dels qui pengen i la dels qui despengen.”

LLUÍS BASSETS, “Dividir Catalunya, destruir-la”, EL PAÍS, 26-VIII-2018

 

 

“El esfuerzo inútil produce melancolía. Quizás sería mejor callar. Cada día hablo menos con los amigos. Me dices que te he decepcionado. Lo siento. Quiero que sepas que yo “cada día tengo más dudas, incluso de mí mismo y cuanto más enemigos tengo, más me pongo mental­mente de su parte” (Václav Havel). ¿Por qué no pruebas tú también de ensayar la empatía?”

ANTONI PUIGVERD, “Carta a un amigo independentista”, LA VANGUARDIA, 27-VIII-2018

 

 

“La primera, la màs visible, era la ferida que ha deixat un any de convulsió política. El referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat, i la posterior declaració d’independència frustrada, ha provocat que els principals líders polítics sobiranistes estiguin ara mateix empresonats o fugits de la justícia espanyola. El record dels presos i els ‘exiliats’ va marcar tota la jornada: des de la tradicional ofrena floral davant l’estаtua de Rafael Casanova fins als parlaments posteriors a la manifestació de la tarda. Al matí, un llaç groc a la solapa d’Ada Colau donava compte del moment polític insòlit. L’alcaldessa de Barcelona feia seu per un dia un símbol que s’ha vinculat a l’independentisme per protestar contra els “empresonaments injustos” d’Oriol Junqueras i altres membres de l’anterior Govern.”

DANIEL G. SASTRE, “Diada d’excepció”, EL PERIÓDICO, 11-IX-2018

 

 

“Es cierto que el problema inmediato es la convivencia más que la independencia. Pero no se pueden separar porque están unidos emocionalmente. Y independentismo catalán y nacionalismo español son movimientos emocionales. (…) La cuestión es que hoy por hoy no existe esa amplia mayoría en torno a la república catalana. A pesar del ingente trabajo de la derecha española de fabricar independentistas como rechazo a la humillación y al incumplimiento reiterado de acuerdos. En torno a la mitad de los catalanes estarían apoyando ese proyecto. Y con ese nivel de apoyo no parece factible superar la oposición de la otra mitad, del Estado español y de la Unión Europea. Porque una cosa es rechazar la calificación absurda de rebelión y otra muy distinta aceptar un movimiento secesionista en una Europa a punto de desintegración.”

MANUEL CASTELLS, “Después de la Diada”, LA VANGUARDIA, 15-IX-2018

 

 

“Josep Borrell va dir dijous en un debat a Washington que es trigarà dues dècades a resoldre la ruptura emocional que va provocar en la societat catalana el referèndum de l’1 d’octubre, «si hi ha èxit». No creu que el problema sigui entre Espanya i Catalunya, sinó que la societat catalana va quedar dividida, «hi ha una confrontació entre la gent”. L’única manera d’evitar que les coses vagin a pitjor, va dir, “és amb més diàleg” i mirant de bastir ponts.”

SANDRO POZZI, “Borrell creu que es trigarà dues dècades a resoldre la divisió en la societat catalana.”, EL PAÍS, 21-IX-2018

 

 

“Jaume Asens, tercer teniente de alcalde y responsable de Derechos de Ciudadanía en el gobierno municipal de Barcelona, no ha parado de repetir que el 1-O representó “un momento de empoderamiento de la ciudadanía”. Pues bien, con todo el respeto por la gente que se movilizó, que aseguró la intendencia, que se emocionó, que hizo cola ante los colegios, que pasó noches en vela y que aguantó los porrazos que llovieron aquella mañana, hay que decir que no: no hubo tal “empoderamiento”, sino todo lo contrario. Y es que el 1-O está indeleblemente marcado por las jornadas del 6 y 7 de septiembre en el Parlament. Contrasta el ruido en la conmemoración del 1-O con el silencio entorno a aquellas jornadas. Ese contraste tampoco es casual: es un indicador de la atmósfera populista que sumerge toda la vida política y que acaba contaminando también a la izquierda.”

LLUÍS RABELL, “La mistificación del 1 de Octubre”, lluisrabell.com, 30-IX-2018

 

 

«A medida que transcurrían los meses y se hacían virales nuevos vídeos de las cargas, el mito se consolidaba con su lenguaje: defendimos las urnas con nuestros cuerpos, las heridas siguen abiertas porque nunca olvidaremos. Dicho credo es performativo, su pretensión es fundar un nosotros nuevo: «El dia que vam ser un poble». Así lo proclama, positivizando su esencia populista, la convocatoria de uno de los actos de conmemoración que ahora van a celebrarse. Más mesas redondas. Más reportajes televisivos. Más plazas rebautizadas. Así, amasando el lugar de memoria, ha acabado por compactarse la mutación del catalanismo mayoritario: la afirmación democrática de un demos independentista formado por dos millones de ciudadanos, nutrido en la abulia del Estado, el activismo desarrollado por un movimiento social de enormes dimensiones y la caja de resonancia de un poderoso entramado comunicativo.»

JORDI AMAT, “El doble engaño del Uno de Octubre” EL PAÍS, 1-X-2018

 

 

“¿Por qué nos radicalizamos?

Porque la política se vive como un espectáculo de identidades y pasiones y debería ser el análisis de datos y hechos desde la razón.”

ANNA ROSLING entrevistada per LLUÍS AMIGUET, LA VANGUARDIA, 19-XII-2018

 

 

“Dos factores impiden a mucha gente hacer una lectura pesimista de lo que está sucediendo. Por un lado, la cultura del happy end, dominante en Occidente, convierte en insoportables los relatos con final negativo. Y por otro lado, la falta de experiencia trágica de las generaciones actuales.”

ANTONI PUIGVERD, “Prologando el desastre” LA VANGUARDIA, 19-XII-2018 

 

 

“Es más fácil dejarte arrastrar por la opinión de los otros que tener una opinión propia. Es más fácil vivir como te dicen que has de vivir, que vivir como realmente piensas que has de vivir. Es más fácil destruir -la convivencia, la ética, los derechos humanos- que construir. Es más fácil el exabrupto que el silencio. Y es más fácil el silencio cómplice que decir lo que realmente piensas.”

ISABEL COIXET, “Marion Cotillard y las amígdalas”, EL PAIS, 11-I-2019

 

 

“El sentimentalismo independentista es obsesivo, circular, basado en una fe que se fundó en la ilusión pero que ahora es una fe herida. Mientras la herida supure (y parece que el Supremo quiere generosamente contribuir a ello), tendrá adeptos, votos, fuerza. ¿Fuerza para qué? Para continuar dando vueltas a la noria de la herida: explicar la herida, atender la herida, exigir a los rivales que empaticen con la herida, regodearse en la herida, clamar por la herida. El independentismo ya no es más que herida.”

ANTONI PUIGVERD, “La noria amarilla” LA VANGUARDIA, 27-III-2019

 

 

“Una de les coses que el gruix de l’independentisme ha obviat ha estat que, la tardor del 2017, van espantar bona part dels catalans no independentistes. I no era qüestió que aquests últims no volguessin separar-se d’Espanya, o no només: era espant per com s’estaven fent les coses.”

PAU LUQUE SÁNCHEZ , “Llums i ombres” EL PAIS, 21-V-2019

 

 

“Lo que ha pasado en Cataluña es algo que yo nunca me habría imaginado que fuera a suceder. Lo que ha ocurrido desde 2012 a 2017, me ha cambiado. A mí y, cuando hablo con compañeros catalanes, me aseguran que a ellos también. Lo que viví en aquel momento en particular me ha cambiado mucho. (…) No podía imaginar cómo una de las sociedades más prósperas del mundo se partía por la mitad. Hablo de un clima prebélico. Las cosas que experimenté, no solo yo, sino mucha gente, me cambiaron como persona.”

JAVIER CERCAS, entrevistado por Laura Revuelta, «Romper una sociedad es muy fácil. Pero volverla a unir, muy difícil. Ese es el problema de Cataluña», ABC, 21-IV-2020.

Aquesta darrera referència ens va agafar preparant l’estrena, que no va tenir lloc per la crisi de la COVID-19. A part d’aquest resum de lectures de premsa, ens agradaria ressenyar alguns llibres.

A partir d’una reflexió del periodista Pascal Liétout, varen trobar el llibre clarivident “LA STRATÉGIE DE L’ÉMOTION” de Anne-Cécile Robert sobre com “les emocions devoren l’espai social i polític en detriment d’altres formes de coneixement del món, notablement de la raò.”

Molt marcats per Jordi Amat  amb “LA CONFABULACIÓ DELS IRRESPONSABLES”, així com per Joan Coscubiela “EMPANTANADOS: UNA ALTERNATIVA FEDERAL AL SÓVIET CARLISTA”.

Amb la fase de postproducció acabada, i com a reflexió més global, imprescindible Santiago Tarín “EN EL TSUNAMI CATALAN: UNA BIOGRAFÍA DEL PROCESO INDEPENDENTISTA”.

 

Related Posts

Leave A Comment