FERIDA OBERTA

2020

Ferida oberta: cercant l’empatia és un documental, ideat i realitzat per Rosa Botella (psicòloga) i Jesús-Àngel Prieto (cineasta), que intenta aproximar-se al conflicte català des del vessant afectiu i emocional.

https://www.filmin.cat/pelicula/ferida-oberta-cercant-lempatia

DESCRIPCIÓ

Des del juny del 2018 fins al febrer del 2019, els autors vàrem entrevistar a 29 persones preguntant-los si el conflicte polític els havia afectat en l’àmbit emotiu, en el seu estat d’ànim, les seves relacions familiars, d’amics o laborals. La voluntat dels autors era verificar si el procés català (la voluntat d’una part de la població i dels seus líders de provocar la independència de Catalunya), havia anat més enllà d’un debat polític, i havia generat un trencament social de caràcter emocional amb conseqüències constatables.

Les preguntes han estat aquestes: el procés català ha afectat les teves relacions afectives? Ha generat dificultats de relació en l’àmbit familiar, d’amistats o laborals? Ha canviat el vostre entorn relacional de manera transitòria o bé permanent? Podreu superar aquesta situació?

La recerca dels participants ha estat a partir d’amics i d’amigues, familiars, companys i companyes de feina, amics d’amics… cercant un contacte que facilités una conversa propera. Evidentment hem cercat persones de diferents sectors laborals, polítics, acadèmics, sindicals, de gènere, d’edat i d’ubicació geogràfica. Volíem presentar un conjunt de persones que representessin transversalment el cos social: des de persones de certa rellevància acadèmica o política, a persones de «peu de carrer», tot entenen que les opinions i les vivències responen a aquell principi democràtic d’igual valor: «una persona, un vot».

Les entrevistes -fetes entre el juliol de 2018 i el febrer del 2019- reviuen l’impacte dels fets polítics de setembre i octubre del 2017, període que sens dubte va ser d’una alta intensitat. L’aposta formal va ser filmar als entrevistats en el seu espai més còmode, creant una relació personal i amb una cinematografia directa i respectuosa. No s’utilitza música per sota de les seves veus, per no incorporar continguts comunicacionals intencionats, així com s’ha consensuat amb tots els participants els resultats dels seus comentaris en l’edició final.

En un documental la idea és el motor del projecte, però són els participants els autèntics creadors del guió. En aquest sentit el treball d’edició intenta endreçar aquests continguts generant un diàleg, un fil conductor que vagi creant un meta-discurs on cada participant juga un paper complementari. Els realitzadors varen anar recopilant (amb una petita càmera) visions intuïtives i directes del paisatge de Catalunya, durant el temps de rodatge de les entrevistes, sense anar a cercar esdeveniments o espais específics, només aquells que casualment s’anaven trobant. Aquestes imatges apareixen puntuant el discurs, generant continguts de caràcter més metafòric que directe.

Aleshores es va prendre la via judicial per resoldre el conflicte, sembla que en el 2020  s’inicia la via política, però no podem oblidar l’esfera emocional: FERIDA OBERTA, un documental a la recerca de l’empatia perduda.

FITXA

IDEA I REALITZACIÓ: Rosa Botella i Jesús-Àngel Prieto
MÚSICA: Irina Prieto
MESCLES DE SO: François Liétout
ETALONATGE: Martín Tarifeño
IMATGE GRÀFICA: Anna Viladevall
PRODUCCIÓ EXECUTIVA: Jaume Vilalta
PRODUCTORA: LUKIMEDIA
País d’origen: Catalunya, estrena 2020, durada 114 min., idioma original català/ castellà
Pressupost: producció independent autofinançada
Gènere: Documental
Tema: impacte emocional del procès català

NOTÍCIES

CITES PER A FERIDA OBERTA

  Us presentem un recull de cites que ens han acompanyat durant la preparació, el rodatge i la postproducció del documental, sense menystenir moltes altres lectures: la realitat és complexa. Algunes d’aquelles cites varen quedar incloses en el discurs fílmic.   CITES INSERTADES AL DOCUMENTAL “Els fets són els fets, però la realitat és la...

FERIDA OBERTA: revista de premsa

Os adjuntamos los enlaces a las diversas reseñas y artículos que generó el pre-estreno de este documental (a 5 de abril del 20, en pleno confinamiento por el Covid-19, no sabíamos cuándo y como podríamos estrenarlo), así como otros impactos posteriores (no tuvimos suerte en la selección para los Premis Gaudí). Consideramos que su estreno…

PROJECTE DIALEKTICÒS

(En greg, relatiu al diàleg o conversació) Projecte cinematogràfic que neix de manera natural a partir de la voluntat d’escoltar. Rosa Botella (psicòloga) i Jesús-Àngel Prieto (cineasta) coincideixen en preguntar-se sobre temes que els preocupen i els motiven per a entendre el moment on vivim. La metodologia és molt senzilla: sorgeix un tema, una història,…